NAUJIENOS/Svarbiausi įvykiai
SARUNAS13LT pasiekiamas Instagram tinkle: www.instagram.com/sarunas13lt
*Gruodžio 14 d. Šaras oficialiai tapo "Fenerbahce" komandos treneriu.
*Kovo 23-27 d. Lukas su Katalonijos rinktine dalyvauja Ispanijos regionų čempionate.
*Balandžio 5 d. Eurolygoje "Fenerbahce" dvikova su "Anadolu Efes".
*Balandžio 12 d. Pirėjuje Eurolygos reguliariojo sezono pabaiga.

Po nesėkmių Eurolygoje – liūdniausias Šaro gimtadienis

2010-03-06
Jo gimtadienio šventę vakar temdė liūdesio šešėlis. Po kelio operacijos Šarūnas Jasikevičius dažniau sėdi ant atsarginių suolo negu žaidžia. 34 metų sulaukęs keturiskart Eurolygos čempionas išgyvena vieną sudėtingiausių sezonų per visą savo karjerą.

Gimtadienio išvakarėse Šaras nesulaukė „Panathinaikos“ trenerio dovanos.

Per Eurolygos mačą Belgrade jis vėl nenusivilko treniruočių kostiumo. Nors dvikova su „Partizan“ Atėnų klubui jau neturėjo jokios turnyrinės reikšmės, o Š.Jasikevičius buvo registruotas šioms rungtynėms, Željko Obradovičius tituluočiausią komandos krepšininką vėl užmiršo ant atsarginių suolo.

„Aišku, jis norėtų žaisti daugiau. Bet, ačiū Dievui, dabar bent dėl kelio viskas gerai ir baisūs skausmai jau daugiau nekankina“, – neslėpė vyriausiąjį sūnų telefonu gimtadienio progo pasveikinęs Linas Jasikevičius.

Tritaškiai – pro šalį

Auksinės Šaro rankos šį sezoną, regis, prarado savo magišką galią.

Keturiskart Eurolygos čempionas Europoje per visą karjerą dar neturėjo tokio nesėkmingo sezono.

2009-2010 m. sezoną Š.Jasikevičius sužaidė vos šešerias Eurolygos rungtynes.

Asmeniniai 193 cm ūgio įžaidėjo rezultatai (3,3 taško, 1,7 rezultatyvaus perdavimo ir 1,2 klaidos per 14 min.) nusileidžia net kukliems jo karjeros NBA skaičiams.

„Top 16“ etape „Panathinaikos“ žvaigždė pasirodė vos du kartus ir abejas rungtynes baigė surinkusi neigiamą naudingumo koeficientą.

Neįtikėtina, bet Š.Jasikevičius šį sezoną Eurolygoje dar nepataikė nė vieno tritaškio, pro šoną šovęs visus 7 tolimus metimus!

„Šaras vis dar neišbrenda iš krizės. Jis turėjo rimtų bėdų dėl kelio, ilgą laiką nesportavo ir dabar labai sunkiai atgauna įprastą sportinę formą“, – aiškino krepšinio agentas Stepas Kairys, prieš 17 metų padėjęs Š.Jasikevičiui išvykti mokytis ir žaisti krepšinio už Atlanto.

Įžaidėją sustabdė trauma

Ryškiausią pastarojo dešimtmečio Eurolygos žvaigždę į šešėlį nustūmė kelio trauma.

Dar 2009 m. birželio pabaigoje Š.Jasikevičiui Kauno klinikose buvo atlikta artroskopinė operacija.

Krepšininkui buvo ne tik išvalytas kairiojo kelio sąnarys, bet ir pašalinti po mikrotraumų likę laisvieji kūneliai, pataisytas kremzlės defektas.

„Tokia trauma būdinga sportininkams – tai ne vienus metus trunkančio didelio krūvio be poilsio padarinys“, – po operacijos teigė Lietuvos rinktinės gydytojui Rimtautui Gudui talkinantis jo kolega Vytenis Trumpickas.

Po penkis mėnesius užtrukusios reabilitacijos Š.Jasikevičius aikštėje vėl pasirodė tik praėjusį gruodį. Akivaizdu, kad pirmoji rimta trauma ir operacija ne tiktai sujaukė Lietuvos krepšininko planus, bet ir iki šiol atsiliepia sportinei formai.

Juolab kad Š.Jasikevičiaus galimybės aikštėje visuomet buvo tiesiogiai susijusios su jo fizine būkle.

Kai prieš dešimtmetį Šaras nuvedė Lietuvos rinktinę ant olimpinės pakylos, vasarą ruošdamasis Sidnėjaus žaidynėms jis buvo ištvėręs net 45 fizinio rengimo treniruotes.

Tačiau 2000 m. olimpiadoje užtemdęs NBA žvaigždes po metų vykusiame Europos čempionate Lietuvos rinktinės įžaidėjas jau buvo tik blyškus savo paties šešėlis. Turkijoje lietuviai patyrė fiasko ir net nepateko tarp aštuonių geriausių komandų.

Rengdamasis 2001 m. žemyno pirmenybėms Š.Jasikevičius rinktinės fizinio rengimo treniruotėse dalyvavo vos tris kartus.

„Bet neužmirškite, kad Šarūnui tuomet dar buvo tik 24 metai“, – priminė ilgametis Lietuvos rinktinės fizinio rengimo treneris Aleksandras Kosauskas.

„Jis niekuomet nebuvo supergreitas ir ypač geras gynybos žaidėjas.

Natūralu, kad po tokios traumos dabar jis yra dar labiau sulėtėjęs. Jam reikia dar šiek tiek laiko, kad atsigautų“, – analizavo S.Kairys.

Izraelyje palaidojo bičiulį

Šį juodą karjeros sezoną Šarą persekiojo ne tik bėdos dėl traumos. Žiauri netektis jam gniaužė gerklę stipriau už bet kokį fizinį skausmą.

Visame pasaulyje draugų nestokojantis charizmatiškas lietuvis rudenį palaidojo vieną ypač artimą savo bičiulį. Spalio pabaigoje Š.Jasikevičius kelioms dienoms net nutraukė treniruotes Atėnuose, kad galėtų Tel Avive atsisveikinti su buvusiu „Maccabi“ vadovu Moni Fananu.

Amžinų Izraelio čempionų siela beveik dvidešimtmetį vadintas 63 metų žydas savo valia pasitraukė iš gyvenimo, kai bankrutavo investicinė bendrovė, kuriai jis buvo patikėjęs milžinišką pinigų sumą.

Tel Avive leidžiamo dienraščio „Haaretz“ šaltiniai teigė, kad legendinis „Maccabi“ vadybininkas liko skolingas apie 20 mln. dolerių, kuriuos buvo surinkęs iš žaidėjų ir kitų krepšinio pasaulio veikėjų.

„Moni buvo geriausias Žemėje žmogus“, – priblokštas nelaimės kalbėjo Š.Jasikevičius, prisimindamas kartu su buvusiu bendražygiu du kartus „Maccabi“ laimėtą Eurolygą.

Prarado jau du titulus

Gegužę antrąsyk užlipti į Eurolygos viršūnę su dar vienu klubu Šarui jau nepavyks.

Šį sezoną „Panathinaikos“ pralaimi dažniau, negu tikėjosi ne tik karingi graikų ekipos gerbėjai, bet ir krepšinio ekspertai.

Ž.Obradovičiaus komanda jau prarado du iš trijų titulų, kuriuos buvo iškovojusi 2009 metais.

Pralaimėjęs keturis pirmuosius „Top 16“ mačus Atėnų klubas pirma laiko atsisveikino su Eurolygos karaliaus karūna, net nepatekęs tarp aštuonių stipriausių šio sezono žemyno ekipų. „Panathinaikos“ taip pat pirmąsyk per pastaruosius septynetą metų atidavė ir Graikijos taurę, finale nusileidęs Pirėjo „Olympiakos“ klubui.

„Šį sezoną Atėnų klubą persekiojo žaidėjų traumos.

Iškritęs buvo ne tik Šaras, bet ir Nikola Pekovičius, Mike'as Batiste, Dimitris Diamantidis, Vasilis Spanoulis.

Ilgai jie negalėjo žaisti visi kartu“, – teigė Eurolygos reguliariajame sezone su Atėnų komanda dukart akis į akį susidūręs Gdynės „Prokom“ treneris Tomas Pačėsas.

Per „Top 16“ etapo rungtynes „Panathinaikos“ daugiau kaip dešimt taškų ketvirtajame kėlinyje pirmavo ir prieš Belgrado „Partizan“, ir prieš „Marousi“, ir prieš „Barcelona“, tačiau nesugebėjo išsaugoti savo persvaros iki šių mačų Atėnuose pabaigos.

„Galbūt patyrę žaidėjai buvo mažiau alkani, bet nuo komandos nusisuko ir sėkmė. Jeigu jie būtų įveikę „Barcelona“, apie jokią krizę dabar nekalbėtume.

„Panathinaikos“ iki šiol yra viena stipriausių Europos komandų ir Graikijos lygoje tikrai dar parodys, ką gali“, – įsitikinęs T.Pačėsas.

Treneris laiko ant suolo

Komandos nesėkmės Šarui tikriausiai net skaudesnės už asmeninius vargus.

Nuo pat karjeros pradžios jis buvo įpratęs spindėti per lemiamas dvikovas. Dažną sezoną jis sunkiai įsivažiuodavo, retai pakliūdavo į geriausiųjų sąrašą per eilines rungtynes, tačiau visada iššaudavo tuomet, kai prasidėdavo titulų dalybos.

2009-ųjų Eurolygos finalo ketverto turnyre tiktai įspūdingas Š.Jasikevičiaus žaidimas pusfinalio mače su „Olympiakos“ atvedė „Panathinaikos“ į mūšį dėl titulo.

Tačiau šį sezoną jis priverstas vis dažniau susitaikyti su antraeiliu vaidmeniu. Lemiamų akimirkų čempioną Ž.Obradovičius vis ilgiau laiko ant suolo.

„Panathinaikos“ treneris lietuvį jau porą kartų net buvo išbraukęs iš komandos paraiškos Graikijos lygos ir šalies taurės varžyboms, todėl Š.Jasikevičius vienu metu galėjo įbėgti į aikštę tik Eurolygos rungtynėse.

Dėl Graikijos krepšinyje galiojančių taisyklių komandos turi teisę keisti ir registruoti savo legionierius iš viso tik 4 kartus per sezoną.

Po pralaimėjimų Eurolygoje ir šalies taurės finale „Panathinaikos“ liko paskutinis šansas išsaugoti nors vieną titulą šį sezoną.

Bet ar Graikijos lygos finalo serijoje Š.Jasikevičius gaus progą įrodyti, kad jo rankos vis dar neprarado magiškos galios?

„Per mūsų mačą Šaras atrodė kaip senais gerais laikais. Jis reikiamu momentu pelnė labai svarbius taškus, iškišo porą perdavimų po krepšiu, o „Panathinaikos“ lemtingai atitrūko.

Po rungtynių net Ž.Obradovičius džiaugėsi, kad Šaras pagaliau atsigauna“, – dar sausį vykusią Eurolygos dvikovą Atėnuose prisiminė T.Pačėsas. Į „Prokom“ krepšį per 19 min. 8 taškus įmetęs Š.Jasikevičius sužaidė geriausias savo rungtynes šį sezoną. Tačiau net ši dvikova nepakeitė jo likimo.

Prasidėjus „Top 16“ turnyrui Ž.Obradovičius „Panathinaikos“ žvaigždę po kiekvienos klaidos negailestingai vėl sodino ant suolo, o lietuvio minutės aikštėje vėl tirpo lyg sniegas pavasarį.

Įžaidėjui – kitas vaidmuo

Be Šaro „Panathinaikos“ pralaimi.

Nors Atėnų komandos žaidimas jau visą amžinybę grindžiamas deriniu „du prieš du“, Ž.Obradovičius patyrusį savo įžaidėją linkęs nukišti į tolimiausią aikštės kampą. Kodėl?

„Šarūno žaidimas – gerai išgliaudytas. Jam prie širdies visada buvo ir tebėra „pikenrolas“ (derinys „du prieš du“. – Red.).

Šaras – „pikenrolo“ karalius kaip Elvis, – lietuvį su legendiniu rokenrolo atlikėju E.Presley vaizdžiai palygino S.Kairys. – Bet kas dabar atsitiko?

Dabar visi gindamiesi pradėjo nuolat keistis, kai varžovai puola „pikenrolu“.

Šaras priverstas vis dažniau išeiti prieš aukštą žaidėją. Bet jam jau neužtenka greičio tą didelį žmogų pergudrauti“.

T.Pačėsas mano kitaip: „Nesutinku, kad Šarui sunkiau dėl to, jog varžovai dabar dažniau keičiasi.

Jis iš bet kurios situacijos gali rasti išeitį – Atėnų komanda turi daug gynėjų, kurie dabar yra geresnės formos.

Mačiau, kaip sekmadienį „Panathinaikos“ Graikijos pirmenybėse nugalėjo „Olympiakos“ ekipą. Drew Nicholasas, D.Diamantidis ir V.Spanoulis pataikė beveik visus tritaškius.

Kiekvienas treneris labiau už visus visada nori laimėti.

Neabejoju, kad ir Ž.Obradovičius dabar renkasi variantą, kuris šiuo metu geriausias komandai“.

Sirgalių meilė neišblėso

Aistruoliai Šaru dabar pasitiki labiau negu „Panathinaikos“ treneris.

Š.Jasikevičius su serbu Dejanu Bodiroga pirmauja per Eurolygos dešimtmečio žaidėjų rinkimus.

Eurolygos oficialios svetainės rengiamoje apklausoje jis lenkia ne tik Arvydą Sabonį, Ramūną Šiškauską, Saulių Štombergą, bet ir graikų bei ispanų krepšinio žvaigždes ar Europą užkariavusius amerikiečius.

Iki kovo 5-osios, kai Šaras paminėjo 34-ąjį gimtadienį, už jį balsavo daugiau nei 58 tūkst. internautų.

Nors šie rinkimai baigsis kovo 11-ąją, jau dabar aišku, kad keturiskart Eurolygos čempionas šį sezoną tikrai gaus dar vieną prizą ir bus pakviestas atvykti jo atsiimti į Paryžių.

„Krepšinio pasaulyje Šaras yra unikalus. Jis niekuomet nebuvo superatletas, nepasižymėjo startiniu greičiu, negrūdo kamuolio į krepšį iš viršaus.

Bet visus fizinius trūkumus jis kompensavo savo protu, krepšinio pažinimu ir čempiono širdimi. Šios savybės jam leido išsilaikyti viršūnėje per visą karjerą“, – teigė S.Kairys. Iki šiol žavėdamasis Š.Jasikevičiumi krepšinio agentas nuolat prisimena savo pokalbį su vienu Lietuvos treneriu, kuris jo prašė surasti LKL komandai tinkamą įžaidėją.

„Klausiu, kokio tau reikia.

„Kad būtų labai greitas, staigus, aštrus ir gerai gintųsi“, – manęs prašo.

„Tai tau Šaras tikrai netiktų“, – juokiausi.

Šaras turi tai, ko joks kitas įžaidėjas neturėjo ir iki šiol neturi. Krepšinio suvokimo, žaidimo perpratimo, psichologijos ir lyderystės požiūriu jam iki šiol niekas negali prilygti.

Net sulėtėjęs ar aprūdijęs jis liks naudingesnis komandai už tūkstančius kitų“, – neabejojo S.Kairys.

Eurolygos dešimtmečio komanda

Pirmosios ULEB Eurolygos rungtynės buvo sužaistos 2000 m. spalio 21 d. Minėdama savo varžybų jubiliejų Eurolyga paskelbė geriausių dešimtmečio žaidėjų rinkimus.

Oficialioje Eurolygos svetainėje buvo paskelbtos 50 kandidatų pavardės, o dešimt labiausiai nusipelniusių krepšininkų paaiškės apibendrinus sirgalių ir žurnalistų nuomonę.

Rinkimuose sirgalių balsas lems 25, o žurnalistų – 75 proc. rezultato. Lentelėje pateikiamas dešimtukas, kuriam daugiausia balsų atidavė krepšinio gerbėjai. Svetainėje euro-lea-gue.net sirgaliai gali balsuoti iki 2010 m. kovo 11 d.

Žaidėjas Balsai*
D.Bodiroga (Serbija) 59 976
Š.Jasikevičius (Lietuva) 58 248
R.Šiškauskas (Lietuva) 46 103
A.Sabonis (Lietuva) 37 853
D.Tomaševičius (Serbija) 36 963
N.Pekovičius (Serbija) 35 234
D.Diamantidis (Graikija) 32 967
Th.Papaloukas (Graikija) 32 660
M.Brownas (JAV) 32 113
M.Vujaničius (Serbija) 31 828

Šaltinis: lrytas.lt

0 comments:

Rašyti komentarą