NAUJIENOS/Svarbiausi įvykiai
SARUNAS13LT pasiekiamas Instagram tinkle: www.instagram.com/sarunas13lt
*Gruodžio 14 d. Šaras oficialiai tapo "Fenerbahce" komandos treneriu.
*Kovo 23-27 d. Lukas su Katalonijos rinktine dalyvauja Ispanijos regionų čempionate.
*Balandžio 5 d. Eurolygoje "Fenerbahce" dvikova su "Anadolu Efes".
*Balandžio 12 d. Pirėjuje Eurolygos reguliariojo sezono pabaiga.

Deja vu: Po 3 metų į finalo ketvertą sugrįžo tie patys klubai

2012-04-20

Pažiūrėjus į 2012-ųjų metų Eurolygos finalo ketverto komandas aplanko Deja vu jausmas, kadangi prieš 3 metus Berlyne taip pat dalyvavo tos pačios ekipos: Atėnų "Panathinaikos", Maskvos CSKA, Barselonos "FC Barcelona Regal" ir Pirėjaus "Olympiacos".

Tiesa šiais metais neišvysime 2009-ųjų metų finalo, kadangi "Panathinaikos" su CSKA komanda susitiks jau pusfinalyje. Šiame straipsnyje bandysime apžvelgti ir palyginti 2009 ir 2012 metų Eurolygos finalo ketverto komandas ir pažiūrėti kaip jos pasikeitė per trejus metus.

Atėnų "Panathinaikos"
Iš čempioniškos 2009-ųjų metų "Panathinaikos" komandos dabar ekipoje žaidžia tik 5 krepšininkai: Dimitris Diamantidis, Mike'as Batiste, Stratos Perperoglou, Kostas Tsartsaris ir Šarūnas Jasikevičius.

Treneriu štabe pasikeitimų nėra prie komandos vairo ir toliau stovi Željko Obradovičius, o jo asistentu dirba Dimitris Itoudis. Tiesa komandos personale dabar dirba ir dar vienas 2009-ųjų ekipos čempionas graikų ekipos simbolis Fragiskos Alvertis.

Komandą palikę žaidėjai:  
Dušanas Kečmanas po triumfo su "Panathinaikos" 2009 metais sugrįžo į Belgrado "Partizan" komandą ir su šia ekipa nužygiavo 2010-ais metai iki Eurolygos finalo ketverto ir nedaug trūko, kad pasiektų finalą.  
Vassilis Spanoulis prieš 2 metus padarė sunkiai visiems suvokiamą dalyką iš Atėnų "Panathinaikos" persikeldamas į pagrindinių priešininkų stovyklą Pirėjaus "Olympiacos" komandą. Pinigų suviliotas žaidėjas su raudonųjų armija yra iškovojęs tik 1 titulą (2011 Graikijos taurę).
Antonis Fotsis praeitą sezoną patraukė italų dėmesį ir persikėlė į Milano "EA7 Emporio Armani" komandą. Dideles ambicijas šį sezoną stokoję italai nieko doro nepasiekė, iš Eurolygos pasitraukė Top16 etape, o Italijos taurės varžybose krito pusfinalyje.
Nikos Hatzivrettas - ilgametis "Panathinaikos" žaidėjas po 2008-2009 metų sezono paliko Atėnus ir persikėlė į Salonikų "Aris" komandą. Šiuo metu krepšininkas yra laisvasis agentas.
Drew Nicholas praeitą sezoną su "Panathinaikos" komanda antrą kartą tapo Eurolygos čempionu, tačiau šį sezoną kartu su Antoniu Fotsiu žaidė Milane. Tiesa amerikietis neužsibuvo Italijoje ir Vasario mėnesį abipusiu susitarimu nutraukė sutartį ir tapo laisvuoju agentu.
Nikola Pekovičius - Juodkalnietis  po dviejų sezonų Graikijoje pakėlė sparnus į NBA Minesotos "Timberwolves" komandą. Pirmasis sezonas aukštaūgiui nebuvo itin sėkmingas, tačiau šį sezoną yra jau vienas iš ekipos lyderių.
Dušanas Šakota po 2008-2009 metų "Panathinaikos" krepšininką paskolino Atėnų "Panionios" komandai, o vėliau graiko keliai pasuko į Belgiją ir Rusiją.
Giorgi Shermadini - "Panathinaikos" ekipa gruziną 2010 metais paskolino Liublianos "Union-Olimpiją", o 2011 metais Kantu "Bennet" komandai.
Dimitrios Verginis po dviejų metų "Panathinaikos" komandoje vėliau persikėlė į Salonikų "Aris" komandą kur iki šiol ir žaidžia.

Šiuos krepšininkus dabar pakeitė: Aleksas Maričius, Davidas Loganas, Romainas Sato, broliai Nickas ir Patas Calathesai, Ianas Vougioukas, Kostas Kaimakoglou, Stevenas Smithas, Aleksas Kyritsis ir Fotios Zoumpos.

Tiek 2008-2009, tiek 2011-2012 metų sezone "Panathinaikos" ekipa reguliariajame sezone iškovojo 7 pergales ir patyrė 3 pralaimėjimus. 2009 metais Top16 etape graikai laimėjo 5 rungtynes, o šį sezoną 3, tačiau, tai nesukliudė užimti pirmos vietos grupėje. Prieš 3 metus "Panathinaikos" ketvirtfinalio serijoje 3:1 įveikė Sienos "Monttepaschi" komandą, o šį sezoną 3:2 palaužė Tel Avivo "Maccabi" klubą.
------------------------

Maskvos CSKA

Iš 2009-ųjų metų Eurolygos finalo dramą išgyvenusių krepšininkų liko: Ramūnas Šiškauskas, Andrejus Voronsevičius, Sasha Kaunas, Aleksejus Švedas ir Viktoras Kryapa.

Permainų įvyko ir treneriu štabe po nesėkmės 2009-ųjų metų finale Maskvos ekipą paliko italų strategas Ettore Messinas, o šį sezoną prie komandos vairo stovi lietuvis Jonas Kazlauskas.

Komandą palikę žaidėjai
Nikos Zisis - graikas Maskvoje praleidęs 2 sezonus vėliau patraukė į Italiją Sienos "Montepaschi" komandą su kuria praeitą sezoną žaidė Eurolygos finaliniame ketverte.
Victoras Keyru - Rusijos pilietybę turintis krepšininkas po 2009-ųjų metų paliko CSKA ir persikėlė  į kitą Maskvos klubą "Dynamo".
Matjažas Smodišas - traumų kamuojamas slovėnas praeitą sezoną paliko armiečių klubą ir persikėlė žaisti į Kroatiją Zagrebo "Cedevita" komandą.
Johanas Robertas Holdenas - dar vienas amerikietis su rusišku pasu, tačiau šis krepšininkas praeitą sezoną atsisveikino su profesionalaus krepšininko karjera.
Erazemas Lorbekas - po 2009 metų paliko Maskvą ir persikėlė į saulėtąją Ispaniją kur jau kitą sezoną su Barselonos komanda tapo Eurolygos čempionu.
Trajanas Langodas kartu su J.R.Holdenu 2011 metais paskelbė apie krepšininko karjeros pabaigą.
Zoranas Planiničius - kroatas du metus (2008-2010) praleidęs CSKA komandą po to patraukė į kitą Rusijos klubą Maskvos srities "Khimki".

Šiuos žaidėjus pakeitė: Milošas Teodosičius, Darjušas Lavrinovičius, Sammy Mejia, Nenadas Krstičius, Andrejus Kirilenka, Eugenijus Voronovas, Dimitrijus Sokolovas, Antonas Pankrašovas, Nikita Kurbanovas ir Jamontas Gordanas.

2008-2009 metų reguliariajame sezone CSKA iškovojo 7 pergales, o šį sezoną be kluptelėjimų įveikė šį barjerą. Top16 etape abu sezonus iškovojo 5 pergales ir patyrė 1 pralaimėjimą. 2009-ais metais ketvirtfinalio serijoje 3:0 palaužė Belgrado "Partizan", o šiais metais 3:1 nugalėjo Bilbao "Gescrap BB" krepšininkus.
------------------------

Barselonos "FC Barcelona Regal" 
Barselonos komandoje iš 2009-ųjų metų ekipos liko tik 4 žaidėjai: Juanas Carlosas Navarro, Franas Vazquezas, Victoras Sada ir Xavieras Rabaseda.

Trenerių štabe pasikeitimų nėra prie "FC Barcelona Regal" ekipos vairo ir toliau stovi ispanas Xavieras Pascualis.

Komandą palikę žaidėjai: 
Gianluca Basile - Italas Barselonoje praleido 5-erius savo karjeros metus, o šį sezoną sugrįžo į gimtinę kur atstovavo Kantu "Bennet" komandai.
Andreas Barrettas - amerikietis po sezono Ispanijoje grįžo į Ameriką kur žaidė NBA plėtojamoje lygoje NBDL Idaho "Stampede" komandoje.
Jordi Triasas - praleidęs 5 metus katalonijoje ispanas vėliau pasirašė 4 metų kontraktą su Badalonos "DKV Joventut" komanda.
Lubošas Bartonas - Po 2 metų praleistų Ispanijoje vėliau čeko karjera pakrypo į Italiją, kur atstovavo Romos ir Bolonijos komandoms.
Jaka Lakovičius - Slovėnas Barselonoje taip pat praleido 5 sezonus ir šį sezoną persikėlė į Turkiją kur atstovavo Stambulo "Galatasaray" komandai.
Davidas Andersenas - 2009 metais australas sužaidė savo pakutines rungtynes Europoje, nes vėliau pakėlė sparnus į NBA kur atstovavo Hjustono, Toronto ir Naujojo Orleano komandoms.
Mamadou Samba - senegalietis 2009 metais sužaidė vos vienerias rungtynes Eurolygoje (prieš "Žalgirį"), o vėliau afrikietis persikėlė į Bilbao "Gescrap BB" komandą.
Nihadas Djedovičius - šį bosnį katalonai skolino net trims klubams, kol galiausiai žaidėjas praeitą vasarą sudarė kontraktą su Stambulo "Galatasaray" komandą.
Ersanas Ilyasova - šis turkas tapo antruoju Barselonos krepšininku po 2009-ųjų metų persikėlių į NBA. Krepšininkas rungtyniauja Milvokio "Bucks" ekipoje.
Danielis Santiago - Puertorikietis po sezono Ispanijoje su "FC Barcelona Regal" komanda vėliau žaidė Turkijoje ir Belgijoje, o 2010 metais grįžo rungtyniauti į tėvynę.
Rogeris Grimau - šis ispanas Barselonoje rungtyniavo net 8 sezonus iš eilės ir kaip pats krepšininkas vėliau teigė jis nenorėjo palikti šios ekipos. Vis dėlto nuo šio sezono Rogeris žaidžia kitoje Ispanijos komandoje Bilbao "Gescrap BB".

Šiuos žaidėjus pakeitė: Marcelinho Huertas, Kostas Perovičius, C.J.Wallace'as, Joe'as Inglesas, Boniface'as Ndongas, Josepas Perezas, Erazemas Lorbekas, Chuckas Eidsonas, Pete'as Mickealas.

9 pergalėmis ir 1 pralaimėjimu Katalonai užbaigė abu reguliariuosius sezonus. 2009 metais Top16 etape iškovojo 5 pergales, o šį sezoną visas 6 pergales. Ketvirtfinalyje Barselonos krepšininkai 2009 metais 3:2 palaužė Vitorijos "Tau Ceramica", o šiais metais 3:0 susitvarkė su Kazanės "Unics" krepšininkais.
------------------------

Pirėjaus "Olympiacos"
Pirėjaus "Olympiacos" ekipa lyginant su kitomis trimis komandomis žaidėjų rotacija pasikeitė daugiausiai. Iš 2009 metų ekipos dabar žaidžia vos 3 krepšininkai: Michalis Pelekanos, Panagiotis Vasilopoulos ir Georgios Printezis.

Trenerių štabe taip pat įvyko permainų strategą Panagiotį Giannakį pakeitė serbas Dušanas Ivkovičius.

Komandą palikę žaidėjai:
Theodoras Papaloukas - Graikas nuo 2009 metų 3 sezonus vilkėjo Pirėjaus ekipos marškinėlius, o šį sezoną persikėlė į Tel Avivo "Maccabi" su kuria nužygiavo iki  ketvirtfinalio ir ten nusileido "Panathinaikos" komandai.
Joshas Childressas - iš NBA atvykęs krepšininkas "Olympiacos" komandoje praleido 2 sezonus (2008-2010), o vėliau vėl išvyko už Atlanto kur žaidžia Fynikso "Suns" komandoje.
Nikola Vujčičius - kroatas palikęs Graikiją persikėlė į Turkiją kur praeitą sezoną atstovavo Stambulo "Efes Pilsen" komandai.
Igoris Milošėvičius - serbas su graikišku pasu po praleisto sezono Pirėjuje persikėlė į Atėnų "Maroussi", vėliau jo karjera pakrypo į Lietuvą, Turkiją, Kazachstaną ir Vokietiją.
Ioannis Bourousis - Graikų aukštaūgis 5 metus praleido šioje ekipoje, tačiau šį sezoną persikėlė žaisti į Italiją Milno "EA7 Emporio Armani" komandą.
Yotamas Halperinas - krepšininkas Graikijos ekipoje praleido 3 sezonus, o šį sezoną išvyko į Rusiją kur atstovauja Sankt Peterburgo "Spartak" komandai.
Lynnas Greeras - po 2 sezonų "Olympiacos" komandoje persikėlė į Stambulo "Fenerbahce Ulker", vėliau jo karjera pakrypo į Italiją, o šį sezoną atstovauja Kazanės "Unics" ekipai.
Ianas Vougioukas - Graikas Pirėjuje praleido tik vieną sezoną, vėliau persikėlė į Atėnų "Panellinios" komandą, o iš ten jo karjera pasisuko į amžinųjų "Olympiacos" varžovų stovyklą "Panathinaikos".
Zoranas Ercegas - šį serbą Graikijos klubas buvo paskolines Atėnų "Panionios" komandai, o nuo 2011-ųjų metų žaidžia Stambulo "Bešiktaš" komandoje.
Milošas Teodosičius - po 4 sezonų Pirėjuje serbas praeitą vasarą išvyko į Rusijos čempionų gretas Maskvos CSKA.
Sofoklis Schortsanitis - Šis Graikijos nacionalinės rinktinės narys "Olympiacos" komandoje praleido 5 sezonus, tačiau 2010 metais persikėlė į Tel Avivo "Maccabi" ekipą.
Jannero Pargo - šis amerikietis "Olympiacos" ekipą 2009 metais sustiprino dar sezono metu, tačiau pasibaigus sezonui sugrįžo į NBA.

Šiuos žaidėjus pakeitė: Kyle'as Hinesas, Pero Antičius, Richardas Dorsey, Marko Kešeljis, Lazaros Papadopoulos, Martynas Gecevičius, Andreas Glyniadakis, Kostas Papanikolaou, Evangelos Matzaris, Kostas Sloukas, Dimitrios Katsivelis ir Acie'as Law'as.

Tiek 2008-2009 tiek ir 2011-2012 metų reguliariajame sezone "Olympiacos" iškovojo 6 pergales. Top16 etape 2009 metais graikai iškovojo 5, o šį sezoną 3 pergales. Ketvirtfinalyje "Olympiacos" abu sezonus savo varžovus serijoje iki 3 pergalių įveikė 3:1.

0 comments:

Rašyti komentarą