NAUJIENOS/Svarbiausi įvykiai
SARUNAS13LT pasiekiamas Instagram tinkle: www.instagram.com/sarunas13lt
*Gruodžio 14 d. Šaras oficialiai tapo "Fenerbahce" komandos treneriu.
*Kovo 23-27 d. Lukas su Katalonijos rinktine dalyvauja Ispanijos regionų čempionate.
*Balandžio 5 d. Eurolygoje "Fenerbahce" dvikova su "Anadolu Efes".
*Balandžio 12 d. Pirėjuje Eurolygos reguliariojo sezono pabaiga.

Š.Jasikevičius: "Krepšinyje nėra sunkesnio darbo už trenerio"

2015-01-15
Šarūnas Jasikevičius sugrįžo į Atėnus, kurio rytoj laukia Eurolygos mačas prieš Atėnų "Panathinaikos" ekipą.

"Žalgirio" treneris keturis metus praleido Graikijos sostinės komandoje ir su šia ekipa po tris sykius triumfavo Graikijos taurės, bei pirmenybių varžybose, o 2009-aisiais metais iškovojo Eurolygos taurę.

Bendraudamas su Graikijos žiniasklaida lietuvis papasakojo apie naujus pokyčius, trenerio darbą ir artėjančią dvikovą su "Panathinaikos".

- Praėjusiais metais nusprendėte baigti krepšininko karjerą, bei pradėti naują trenerio karjerą. Kaip išgyvenote šį naują potyrį?
- Išdirbus beveik penkis mėnesius trenerio asistento pareigose, galiu pasakyti, kad jaučiuosi labai jaukiai naujame vaidmenyje. Pasirengimo cikle "Žalgiris" buvo mano rankose, nes treneris G.Krapikas buvo su Lietuvos vyrų rinktine Pasaulio taurės varžybose. Turėjau penkias savaites susipažinti su trenerio funkcijomis ir iš karto buvau įmestas į ugnį! Man pasisekė, nes komandoje turime labai gerų žmonių, kurie padėjo nuo pirmų mano žingsnių čia.

- Ar buvo sunku apsispręsti?
- Man tai buvo naturalus dalykas. Pastaraisiais metais, kai mano karjera jau artėjo prie pabaigos nusprendžiau, kad noriu likti šioje sferoje. Tuomet ir pradėjo bręsti mintis apie trenerio darbą. Žinoma, pradžioje nežinojau kaip į tai reaguoti ir ko tikėtis. Turiu pripažinti, kad net dabar esu nustebęs kaip lengvai pavyko prisitaikyti ir susitaikyti su nauju karjeros etapu.

- Kaip pasikeitė jūsų dienotvarkė?
- Kardinaliai, nepaisant to, kad valandų skaičius nepasikeitė. Privalau būti aikštėje kiekvieną dieną kaip ir pastaruosius 20 metų, tačiau nereikia lieti prakaito! Vietoj to dabar turiu padaryti daugybę dalykų prieš ir po treniruočių, tačiau tai turi savo žavesio. Kartu su kitais treneriais rengiame treniruotes, bendrauju su žaidėjais, o grįžęs namo analizuoju varžovų žaidimą, savo ekipos klaidas ar šiaip domiuosi tam tikrais žaidėjais.

- Turbūt turint tiek daug darbų laiko sportuoti nebeturite?
- Būtinai stengiuosi sportuoti, tačiau skirtumas, kad tai darau ne dėl karjeros, bet dėl savęs ir savo sveikatos. Karts nuo karto išbandau bėgimo takelį ar dirbu su svoriais.

- Koks vaidmuo Jums tinka labiau, žaidėjo ar trenerio?
- Atvirai kalbant jei taip būtų įmanoma norėčiau žaisti krepšinį iki 90-ies metų. Krepšinyje nėra sunkesnio darbo už trenerio. Kadangi aš norėjau likti krepšinio srityje, tai nusprendžiau be jokios pertraukos pasirinkti šį darbą. Manau šis darbas man tinka labiausiai iš visų tų, kuriuos galėčiau dirbti baigus krepšininko karjerą. Sprendžiant iš trenerio pusės dabar suprantu kokį krūvį turi pakelti treneris ir tai jokiais būdais negali būti lyginama su žaidėju. Tu esi tiesiogiai atsakingas už visą komandą, jos rezultatus, mikroklimatą tarp 15-os žaidėjų ir kitus dalykus.

- Kas sunkiausia tau naujoje pozicijoje?
- Esu tikrais kai pasakysiu pradėsi juoktis.

- Nagi...
- Nėra nieko sunkiau kaip teisėjauti treniruočių metu. Per šiuos penkis mėnesius aš pakeičiau požiūrį į arbitrus ir dabar su didžiausia pagarba žiūriu į žmones, kurie atlieka šią sunkią užduotį. Žaidėjai galvoja, kad jie yra teisūs ir nuolatos niurzga ir skundžiasi, o tai neduoda jokios naudos.

- Šis apibudinimas man kažką primena...
- Esu tikras!!! Atrodo, kad Dievas nusprendė mane nubausti už visus protestus ir skundus, kuriuos turėjau teisėjams visos karjeros metu.

- Ar manote, kad jau esate pasiruošęs vyriausiojo trenerio darbui?
- Aš neskubu, nes noriu pereiti visą pasirengimo etapą, tačiau einu šia linkme. Gintaras man suteikia daug laisvės. Kiekvienais metais jaučiuosi vis geriau ir geriau savo vaidmenyje. Manau esu pasirengęs užimti vyriausiojo trenerio pareigas.

- Girdint kaip Jūs visą šį laiką logiškai ir kruopščiai kalbate apie trenerio darbą, atrodo kad Jūs tuo užsiimate jau kelerius metus. Kaip sugebėjo "išgaruoti" visa ta beprotybė krepšiniui per šešis mėnesius kuomet nustojote žaisti?
- Aš taip pat, negaliu net patikėti kaip ramiai perėjau iš vienos pusės į kitą. Iš pradžių maniau, kad reikės laiko tramdant save neišbėgant į aikštę, bet to nereikėjo. Save kaip krepšininką aš greitai "nužudžiau" ir harmoningai susitaikiau su nauja realybe, kuri tikrai nustebino.

- Kas Jus labiausiai jaudina naujajame darbe?
- Viskas, kas susiję su rungtynių pasiruošimu. Varžovų analizavimas, strategijos parinkimas rungtynių metu priklausomai nuo mačo eigos.

- Ar sutinki, kad tokie "apdovanoti" įžaidėjai kaip tu labiau tikėtina, kad taps treneriais, nei, kad bet kurios kitos pozicijos žaidėjai?
- Aš nesu tobulas. Žinoma šios pozicijos žaidėjų pobūdis suteikia didelį pranašumą. Juk dažnai įžaidėjai yra vadinami "aikštės treneriais".

- Kas buvo geriausias treneris su kuriuo Jums teko dirbti?
- Galiu tik atsakyti, kad tai buvo Željko Obradovičius. Ne tik dėlto, kad turėjo pasisekimą visose komandose kuriuose dirbo, bet dėl retos dovanos "skaityti" rungtynes. Manau, kad man pasisekė, nes per visą karjerą teko dirbti su geriausiais treneriais Europoje. Iš jų pasisėmiau daug patirties ir žinių. Xavi Pascualis su kuriuo dirbau prieš du metus ir Dimitris Itoudis mano galva yra geriausi naujos kartos treneriai.

- Kitas Jūsų varžovas bus "Panathinaikos". Jau esate patyręs jausmą ką reiškia sugrįžti į OAKA areną. Šįkart tai bus naujame amplua, ar tikite, kad tai bus mažiau akivaizdu?
- Kiekvieną kartą, kai man tenka žaisti prieš vieną iš buvusių komandų, tai būna tarsi gyvenimo košmaras. Žinoma, tai visiškai skirtingi dalykai būti žaidėju kuomet aikštėje tavo kraujas "užverda" ir būti ant suoliuko blaiviai mąstant ir vadovaujant komandai. Galiu pasakyti, kad jums tai patiks tiek pat kiek ir man. Norėčiau praleisti savaitgalį Atėnuose. Kadangi dabar būsiu labai užsiėmęs ir negalėsiu susitikti su gerais draugais, prisiminti senus laikus ir išgerti kavos.

- Ar "Žalgiris" gali pasipriešinti "Panathinaikos"?
- Jeigu norime nuveikti kažką gero Top16 etape, tai mes privalome tai padaryti. Prieš juos turime žaisti daug geriau, nei kad žaidžiame pastaruoju metu. Privalome žengti į aikštę su maksimalia energija gynyboje nuo pat rungtynių pradžios. "Panathinaikos" savo gretose turi patyrusių žaidėjų kaip D.Diamantidis ir A.Fotsis, bei talentingu ir entuziastingų jaunų krepšininkų. Jei norime šiose rungtynėse sulaukti pasisekimo privalome būti labai geri visose žaidimo detalėse.

0 comments:

Rašyti komentarą