NAUJIENOS/Svarbiausi įvykiai
SARUNAS13LT pasiekiamas Instagram tinkle: www.instagram.com/sarunas13lt
*Gruodžio 14 d. Šaras oficialiai tapo "Fenerbahce" komandos treneriu.
*Kovo 20 d. Į Stambulą atvyksta "Barca".
*Balandžio 12 d. Pirėjuje Eurolygos reguliariojo sezono pabaiga.

Šarūną Jasikevičių golfas ramina ir veda iš proto

2014-09-04
Krepšinis – ne vienintelė sporto šaka, apie kurią sukasi naujojo Kauno „Žalgirio“ klubo trenerio Šarūno Jasikevičiaus mintys. Rytais, kai tik turi laiko prieš treniruotes, buvęs krepšininkas skuba į golfo aikštyną. Golfą Š.Jasikevičius pamilo daugiau negu prieš 15 metų ir sako besidžiaugiantis, kad šis sportas populiarėja ir Lietuvoje.

Su Š. Jasikevičiumi kalbamės apie golfą – tai, kuo sportininką žavi šis žaidimas, kaip jis jam randa laiko ir kokias golfo perspektyvas mato Lietuvoje.

– Kodėl jus traukia golfas?
– Visų pirma, šis žaidimas puikiai nuramina, „atvėsina“ galvą. Kiti mėgsta ramiai pabūti sodybose ar keliauti po miškus, o aš nesu didelis tokių dalykų mėgėjas, verčiau renkuosi golfą. Jis man suteikia galimybę pabūti gamtoje, atitrūkti nuo kasdienybės. 

Taip pat mane žavi tai, kad golfas yra ne tik atsipalaidavimo priemonė, bet ir azartiškas sportas. Drąsiai sakau: tai yra sunkiausias sportas, kurį aš kada nors esu išbandęs. Tačiau šis sportas yra azartiškas ir mane veda iš proto. Ta savijauta, kai jaučiu, kad tobulėju, kai pavyksta sužaisti geriau negu bet kada, atlikti gerą smūgį, yra puiki. Tai skatina nesustoti žengti į priekį ir žaisti toliau. Todėl ir myliu golfą. 

– Kaip ir kada pradėjote žaisti golfą, kas paskatino?
– Golfą žaisti pradėjau prieš daugiau negu 15 metų, studijų laikais JAV. Lietuvoje tuomet apie golfą dar beveik niekas nežinojo. Namai, kuriuose gyvenau, buvo įsikūrę prie pat golfo aikštyno, o šeimininkas buvo tiesiog pamišęs dėl šio žaidimo. Keletą kartų išbandžiau ir po truputį užsikabinau.

– Daug golfo mėgėjų sako, kad tai – ne tik žaidimas, bet ir gyvenimo būdas. Ar sutinkate?
– Tiesos šiame posakyje tikrai yra. Deja, turbūt būtent dėl to golfą suderinti su mano profesija yra sudėtinga, nes golfui reikia rasti ir skirti nemažai laiko. Žaidimas kartu su kelione į Sostinių golfo klubą, kuriame žaidžiu, užtrunka virš trijų su puse valandos. Bet golfas šiuo požiūriu nėra išskirtinė veikla – bet kokioje srityje, jei nori būti stiprus, turi skirti daug laiko.

– Ar galėtumėte palyginti kitų šalių ir Lietuvos aikštynus?
– Kokybė nesiskiria, ir žmogus, mylintis golfą, Lietuvoje tikrai gali puikiai žaisti. Aišku, Pietų Europoje golfo aikštynuose lankosi daugiau žmonių, ten didesnis susidomėjimas, gilesnės tradicijos, bet pačių Lietuvos aikštynų būklė tikrai nenusileidžia užsienio aikštynams. Jie gerai prižiūrimi, be to, mūsų šalis pasižymi puikiu kraštovaizdžiu.

Netgi leisiu sau pasakyti taip: jei dabar Lietuvoje koks nors žmogus nori išmokti žaisti golfą ir juo mėgautis, sąlygos tam yra tiesiog nuostabios. Ypač gyvenantiems Vilniuje, nes vos pusvalandžio atstumu nuo miesto yra įsikūrę bent trys laukai. Pats gyvendamas Kaune skųstis irgi negaliu – man kelionė užtrunka apie 45 minutes, lyginant su užsienio šalimis, tai tikrai nėra daug. 


– Atrodo, kad golfas ir krepšinis – labai skirtingos sporto šakos. Bet gal yra kažkas, kas jas vienija?
– Tiek golfe, tiek krepšinyje svarbiausia yra koncentracija. Krepšinyje tavo fizinės savybės dar gali tave išstumti į priekį, leisti šokti aukščiau ar bėgti greičiau negu varžovas, bet golfe tai nepadės. Šis žaidimas reikalauja didžiulės koncentracijos. Kiekvieną smūgį būtina apskaičiuoti iš naujo, kiekviena situacija yra kažkuo skirtinga. Aišku, gebėjimas stipriau smūgiuoti kamuoliuką, kurį išsiugdo geriausi žaidėjai, padeda, bet jis tikrai nėra toks svarbus kaip fizinė jėga krepšinyje. Golfą gali žaisti visi – tiek maži, tiek dideli.

– Ar dar yra lietuvių krepšininkų, žaidžiančių golfą?
– Iš dabartinių – nežinau. Tačiau vasaromis dažnai žaidžiame kartu su Žydrūnu Ilgausku. Užsienyje tarp krepšininkų golfas populiaresnis – ir Barselonoje, ir JAV būdavo bent po kelis komandos draugus, su kuriais buvo galima pasivaržyti. Lietuvoje dar trūksta tradicijų. 

– Į golfo aikštynus keliaujate kartu su draugais ar dažniau žaidžiate vienas?
– Dažniausiai žaidžiu vienas rytais. Man patogu tai, kad Lietuvoje dar nėra daug žaidėjų, ir atvažiavęs anksti ryte galiu būti tikras, kad nebus jokių eilių ir sužaisiu visą partiją per dvi su puse valandos. Turint šeimą ir mažų vaikų, man laiko klausimas yra labai aktualus. Tačiau norėčiau dažniau pažaisti su draugais, tai vis tiek yra smagiau. 

– Ar norėtumėte, kad Jūsų vaikai žaistų golfą?
– Taip. Jiems jau nupirktos lazdos, jie kieme ant žolės jau mušinėja kamuoliuką. Mažesnysis, dviejų su puse metų, kasdien prašo, kad vesčiausi jį pažaisti. Aišku, kol kas jis mosikuodamas lazda daugiau žolės išrauna negu į kamuoliuką pataiko, bet vis tiek smagu, kad jam patinka. Norėčiau, kad vaikai žaistų golfą, mielu noru su jais eičiau į laukus. 

– Ar stebite golfą per televiziją? Gal turite mėgstamiausią žaidėją?
– Stengiuosi svarbiausių varžybų niekada nepraleisti. Apskritai golfo per televizorių žiūriu tikrai daug. O kalbant apie mėgstamiausią žaidėją, tai mane labiausiai žavi geri smūgiai, kad ir koks žaidėjas juos atliktų. Tiesa, kadangi JAV studijavau kaip tik tada, kai Tigeris Woodsas buvo ypač populiarus ir mėgstamas, man jis patinka iki šiol. Taip pat dabar patinka Rory McIlroy, šiuo metu geriausias pasaulyje golfo žaidėjas.

Labai laukiu „Ryder Cup“ varžybų (prestižinis golfo turnyras, kuriame varžosi Europos ir JAV rinktinės). Vasarą kaip tik važiavau žaisti į Škotiją ir žaidžiau būtent tame aikštyne, kuriame vyks „Ryder Cup“, todėl dabar bus labai įdomu stebėti. Aišku, palaikysiu Europą.

– Egzistuoja stereotipas, kad golfas – pagyvenusių žmonių sportas. Ką apie tai manote?
– Kalbant apie visą pasaulį, tai yra absoliučiai niekuo nepagrįstas mitas. Golfą žaidžia labai daug vaikų su tėvais, daug studentų. Apskritai, golfą pasaulyje žaidžia visi. Lietuvoje golfą dabar daugiausia žaidžia vyresni negu 30-35 metų asmenys, tačiau pastaruoju metu pastebiu, kad vis daugiau vaikų pradeda žaisti golfą. Manau, tik laiko klausimas, kada golfas Lietuvoje dar labiau išpopuliarės.

– Golfą žaidžiate jau seniai. Kokius pokyčius Lietuvos golfo pasaulyje pastebite?
– Matau didelių žingsnių priekį. Golfas populiarėja, man susidaro įspūdis, kad kasmet golfą žaidžia vis daugiau žmonių, šiam sportui tenka vis daugiau dėmesio. Duris per pastaruosius metus atvėrė daug naujų aikštynų, golfo entuziastai gali žaisti įvairiose šalies vietose. 

Kiek tenka bendrauti su žmonėmis iš golfo klubų, ir jie pastebi, kad vis daugiau žmonių perka narystes. Golfas juda į priekį, aišku, mažais žingsneliais, bet juda. Žinoma, kol golfas taps išties populiarus, dar praeis šiek tiek laiko. Reikia nepamiršti, kad golfas Lietuvoje kyla iš esmės nuo nulinio taško. Tačiau, kaip jau minėjau, čia yra visos galimybės žaisti golfą. Man, golfo mylėtojui, mūsų šalyje nieko netrūksta.

– Kaip manote, ar mūsų golfo žaidėjai turi šansų pasiekti aukštų rezultatų tarptautiniu lygiu?
– Manau, kad taip. Kai važiuoju žaisti, Sostinių golfo klube matau besitreniruojant daug vaikų iki 15 metų. Po kažkiek laiko jie gali tapti puikiais žaidėjais. Tereikia vieno žmogaus, kuris kažko pasiektų ir šalyje taptų žvaigžde, kaip kad tenise buvo su Ričardu Berankiu. Tada ant jo būtų galima „statyti“ visą golfo populiarinimą ir pasiekti dar geresnių rezultatų

šaltinis: lrytas.lt

0 comments:

Rašyti komentarą