NAUJIENOS/Svarbiausi įvykiai
SARUNAS13LT pasiekiamas Instagram tinkle: www.instagram.com/sarunas13lt
*Gruodžio 14 d. Šaras oficialiai tapo "Fenerbahce" komandos treneriu.
*Kovo 23-27 d. Lukas su Katalonijos rinktine dalyvauja Ispanijos regionų čempionate.
*Balandžio 5 d. Eurolygoje "Fenerbahce" dvikova su "Anadolu Efes".
*Balandžio 12 d. Pirėjuje Eurolygos reguliariojo sezono pabaiga.

Š.Jasikevičius: "Lietuvos rinktinė yra svarbiausia komanda mano gyvenime"

2011-06-11
Pernai Kęstutis Kemzūra laimėjo pasaulio pirmenybių bronzą be ryškiausių senosios kartos žvaigždžių. Ar į komandą grįžtantis Šarūnas Jasikevičius padės lietuviams Europos čempionate įgyvendinti svajones ir nepasikėsins į rinktinės trenerio autoritetą?

Prieš trylika metų jie žaidė vienoje komandoje, o šį rudenį vėl kartu sieks naujo tikslo.

K.Kemzūrai pavyko įkalbėti Šarą paskutinįsyk apsivilkti Lietuvos rinktinės marškinėlius. Nacionalinės ekipos treneris viliasi, jog 35 metų krepšininkas padės ginti šalies garbę per Lietuvos arenose vyksiančias Europos pirmenybes.

Šią savaitę LKF paskelbė 2011-ųjų rinktinės kandidatų sąrašą, kuriame kartu su Š.Jasikevičiumi yra dar ne vienas į komandą grįžtantis jo kartos žaidėjas – Darius Songaila, Rimantas Kaukėnas, broliai Darjušas ir Kšyštofas Lavrinovičiai.

“Rinktinėje noriu matyti tik geriausius krepšininkus. Ir pase įrašyta gimimo data mane ne itin domina, - aiškino K.Kemzūra. - Žinoma, amžius Šarui neprideda greitumo ir lankstumo. Tačiau jis niekada nebuvo superstaigus krepšininkas. Jo privalumai – žaidimo supratimas ir lyderio savybės”.

Vilniuje žaidė kartu

Š.Jasikevičius apsisprendė grįžti į rinktinę po poros vasarų pertraukos.

Ryškiausia pastarojo dešimtmečio Lietuvos krepšinio žvaigždė paskutinįsyk žalius nacionalinės ekipos marškinėlius vilkėjo per 2008-ųjų Pekino žaidynes, kai komandą dar treniravo Ramūnas Butautas.
>
Teigiamas Šaro atsakymas K.Kemzūrai tikrai nebuvo jokia sensacija tiems, kurie žino apie šiltus keturiskart Eurolygos čempiono ir dabartinio rinktinės trenerio santykius.

“Esame seni draugai ir kartu žaidę vienoje komandoje. Palaikome ryšį ir ypač daug bendravome jam tapus Lietuvos rinktinės treneriu”, - neslėpė Š.Jasikevičius, kai 2010-ųjų lapkritį pasirašė sutartį su “Lietuvos rytu”.

Prieš trylika metų būtent Vilniuje pirmąsyk susikirto jo ir K.Kemzūros keliai.

Kai po studijų JAV į tėvynę grįžęs Šaras “Lietuvos ryto” komandoje pradėjo profesionalo karjerą, K.Kemzūra buvo Vilniaus komandos žaidžiantysis treneris. 1998-1999 m. sezono pradžioje du įžaidėjai aikštėje keitė vienas kitą, kol K.Kemzūra iš “Lietuvos ryto” lapkritį nepersikėlė į Panevėžio komandą.

Bendros karjeros Vilniuje laikais užsimezgusi dviejų kauniečių draugystė tęsiasi iki šiol.

Patarė dirbti su D.Blattu

Lietuvos rinktinės treneris dar pernai prisipažino, jog vieną svarbiausių jo karjeros posūkių nulėmė ir pokalbis su Š.Jasikevičiumi.

Duodamas interviu Rusijos žiniasklaidai, K.Kemzūra prisiminė, kaip prieš penketą metų tapo Sankt Peterburgo „Dinamo“ klubo trenerio Davido Blatto asistentu.

„Jam ieškojo pagalbininko, kuris vienodai gerai mokėtų rusų ir anglų kalbas. Ši aplinkybė man padėjo, - „Sovetskij Sport“ žurnalistui neslėpė K.Kemzūra. - Su manimi susisiekė pats Blattas. Telefonu mes pakalbėjome kokias penkias minutes. Jis pasiūlė dirbti kartu. Tuo metu treniravau Klaipėdos „Neptūno“ komandą, tačiau dar nebuvau pasirašęs sutarties. Paaiškinau Davidui situaciją, ir pasakiau, kad turiu pagalvoti.(...) Pasitariau su Jasikevičiumi, kuris buvo žaidęs „Maccabi“, vadovaujant Blattui, ir apie Davidą išgirdau tik pačius geriausius žodžius. Po pokalbio su savo šeima, kuri taip pat pritarė šiam variantui, sutikau dirbti Rusijos lygoje. Tai buvo vienas kertinių sprendimų mano trenerio karjeroje“.

Kalbėdamas su buvusiu savo treneriu Tel Avive Š.Jasikevičius taip pat negailėjo gerų žodžių apie naują karjerą tik pradedantį, tačiau fanatiškai visomis krepšinio naujovėmis dar prieš dešimtmetį besidomėjusį tautietį.

Pernai gyrė trenerį

K.Kemzūra pateisino ir D.Blatto viltis, ir Šaro komplimentus.

Kai pernai Lietuvos rinktinė sensacingai užlipo ant pasaulio čempionato Turkijoje pakylos, Š.Jasikevičius užsieniečiams vėl gyrė buvusį komandos draugą.

“Puikaus lietuvių pasirodymo priežastis – treneris K. Kemzūra. Jis sugebėjo įkvėpti jauną kartą ir pasiekė įspūdingų rezultatų“, - Graikijos žiniasklaidai dėstė keturiskart Eurolygos čempionas.

Rinktinės vairą perėmęs K.Kemzūra buvo įtraukęs Š.Jasikevičių ir į 2010-ųjų komandos kandidatų sąrašą, tačiau svarbios ne tik karjeros, bet ir asmeninio gyvenimo permainos sukliudė legendiniam įžaidėjui jau pernai sugrįžti į rinktinę.

Šaro draugė Anna Douka tuo metu laukėsi, todėl buvęs “Panathinaikos” žaidėjas nebuvo linkęs ilgesniam laikui palikti nei Atėnų, nei mylimos moters.

Šįmet Š.Jasikevičius priėmė ne tik K.Kemzūros kvietimą, bet ir tikriausiai jau paskutinį savo įspūdingos karjeros iššūkį.

“Šis čempionatas – visiems didelis įvykis, bet nereikia skubėti. Aš nežinau, koks būsiu vasarą, nežinau, ar būsiu reikalingas rinktinei. Pats į rinktinę nesiveršiu, nes ir be senbuvių Lietuva Turkijoje atrodė puikiai, - neslėpė Š.Jasikevičius, kartu su Stambulo “Fenerbahce” komanda dabar kovojantis Turkijos lygos finale. - Nusprendėme su Kęstu kalbėtis pasibaigus sezonui ir tada sudėti visus taškus”.

Komandai reikia lyderio

2010-ųjų vasarą Š.Jasikevičius kartu su žiūrovais traukė „Tautišką giesmę”, kai ant Europos jaunių čempionato nugalėtojų pakylos Vilniuje lipo Lietuvos aštuoniolikmečiai.

Nereali pernykštė atmosfera „Siemens” arenoje, be abejo, suvirpino Šarui širdį.

Sutikęs padėti namuose žaisiančiai rinktinei 2003-ųjų Europos čempionas labiausiai iš visų rizikuoja savo reputacija. Nors 35 metų veteranas paskutinįsyk per karjerą vilkės Lietuvos aprangą, neabejotina, kad būtent jis labiausiai iš visų sugrįžėlių pakeis rinktinę.

„Šarūnas yra labai reikalingas rinktinei. Nors M.Kalnietis ir T.Delininkaitis Turkijoje sužaidė gerai, jis įžaidėjų grandį galėtų padaryti stipresnę, – neabejojo Šarūnas Sakalauskas, prieš gerą dešimtmetį treniravęs Š.Jasikevičių „Lietuvos ryto” ekipoje. – Jis labai sustiprintų ir mūsų taktiką. Rinktinė nemažai žaidžia „du prieš du”, o Šarūnas tiesiog yra šios sistemos genijus.

Jaunai komandai jis suteiktų patirties. Šarūnas turi milžinišką autoritetą krepšinio pasaulyje. Jis gali pažiūrėti teisėjui tiesiai į akis ir lemiamą akimirką nulemti jo švilpuką. Dėl šių nematomų dalykų jis taip pat labai reikalingas.”

Svarbiausia – kokia Šaro forma. Jei jis bus gerai fiziškai pasiruošęs, rinktinei gali duoti tik pliusų, – pritarė kolegai Stepas Kairys, kurį K.Kemzūra vadina savo mokytoju. – Šaras yra daugiau negu paprastas žaidėjas. Jis turi komandą lipdančių ir tikro lyderio savybių. Jis įskeltų papildomos ugnies ir dar didesnį norą laimėti.”

Neužims svetimos vietos
Rinktinėje Š.Jasikevičius įprato diktuoti savo taisykles ir aikštėje, ir už jos ribų.

2009-ųjų vasarą Kauno halės tribūnose jis neatsitiktinai vilkėjo 5-uoju numeriu paženklintą aprangą su M.Kalniečio pavarde, lyg sufleruodamas R.Butautui, kas iš tiesų vietoj Andriaus Mažučio turi būti pagrindinis rinktinės įžaidėjas.

Vieninga lyg kumštis bronzinė K.Kemzūros komanda jau sukūrė savo hierarchiją. Ar grįžęs 2003-iųjų Europos čempionas nepasikėsins į dabartinio kapitono Roberto Javtoko lyderystę komandos drabužinėje ir K.Kemzūros autoritetą?

„Pašnekėsiu su Šaru, kad jis visada tik tylėtų, – juokėsi S.Kairys. – Šarūnas per daug išmano apie krepšinį, kad keltų nereikalingų bangų. Jis supranta, kokia svarbi kiekvienai komandai yra teisinga subordinacija.

Jeigu treniruotėje pertraukinėsi trenerį ir sakysi: ne, reikia ne taip daryti, aišku, nebus gerai. Bet jeigu prieisi ir po treniruotės pasakysi, ką galvoji ir ką galima būtų pakeisti, tai gali tik praversti komandai.

Toks žaidėjas kaip Š.Jasikevičius tikrai turi ką pasakyti. Protinga žaidėjo nuomonės dozė yra net pageidautina ir reikalinga.

Esu įsitikinęs, kad Šaro pastabos būtų tik pozityvios. Juolab kad apie kokias nors galimas problemas dėl K.Kemzūros autoriteto mes galėjome kalbėti tik iki pasaulio čempionato. Kęstas visiems jau įrodė, ko yra vertas.”

„Nematau jokio pavojaus. Šarūnas padarys viską, kad padėtų komandai, – pritarė Š.Sakalauskas. – Jis tikrai neužimtų svetimos vietos. Tik su juo būtina viską sutarti iš anksto.

Tai tokio lygio žaidėjas, kurio negalima vedžioti už nosies. Reikia atvirai pasakyti: „Šarūnai, mes negalime garantuoti, kad tu žaisi starto penkete, bet tu tikrai gausi laiko ir nesėdėsi vien ant suolo. Jeigu jis susitaikys su nepagrindinio įžaidėjo vaidmeniu, galima bus tik džiaugtis.”

“Esu girdėjęs kalbų, kad pasikvietęs į komandą Šarą turėsiu problemų dėl jo nelengvo charakterio. Bet pasakykite man, kurio lyderio charakteris lengvas? Su visais aukšto lygio žaidėjais yra sunku, nes jie žino, ko nori ir ką gali, - jokios problemos neįžvelgė K.Kemzūra. - Esu įsitikinęs, kad Šaras pasiryžęs vėl būti geriausias. Kai žaidėjas laikosi tokios nuostatos, dirbti su juo lengva”.

„Būtų nuostabu pažaisti kartu su tuo žmogumi, kuris vilkėjo mano marškinėliais”, – dar pernai neslėpė ir M.Kalnietis.

Neslėpė svajonės


2003-ųjų Europos pirmenybėse Š.Jasikevičius buvo išrinktas naudingiausiu turnyro žaidėju.

Prabėgus aštuoneriems metams Stokholmo didvyrio kojos lėtesnės, tačiau širdis vis dar plaka tuo pačiu čempionišku ritmu.

„Jeigu Šaras nubėgs 60 metrų 0,2 sek. lėčiau už M.Kalnietį, tai dar nereiškia, kad jis netinka. Jis turi daug savybių, kurios kompensuoja tą nežymią greičio stoką. Viskas sveriama ir sumuojama, – aiškino S.Kairys. – Vyrams kalbantis viskas išryškėja. Kai žaidėjai susėda su treneriu, pastarasis turi pajausti, kaip tas veteranas nusiteikęs, ar jis dirba visa jėga. K.Kemzūra visuomet labai apgalvojęs priima visus sprendimus ir ypač atsargiai renkasi krepšininkus".

Ar K.Kemzūros rinktinei pavyks namuose pakartoti A.Sireikos komandos stebuklą Stokholme, o Šaras galės nusviesti į tribūnas čempioniškus Lietuvos rinktinės marškinėlius gimtojo Kauno arenos sirgaliams?

“Svajoju, kad paskutines savo karjeros rungtynes žaisčiau vilkėdamas Lietuvos rinktinės marškinėlius. Esu laimingas, kad atstovavau tokiems klubams kaip “Barcelona”, Tel Avivo “Maccabi” ar Atėnų “Panathinaikos”. Tačiau Lietuvos rinktinė yra svarbiausia komanda mano gyvenime”, - išrinktas į geriausių Eurolygos penkiasdešimtmečio žaidėjų gretas prisipažino Š.Jasikevičius.

šaltinis: lrytas.lt

0 comments:

Rašyti komentarą