NAUJIENOS/Svarbiausi įvykiai
SARUNAS13LT pasiekiamas Instagram tinkle: www.instagram.com/sarunas13lt
*Gruodžio 14 d. Šaras oficialiai tapo "Fenerbahce" komandos treneriu.
*Kovo 20 d. Į Stambulą atvyksta "Barca".
*Balandžio 12 d. Pirėjuje Eurolygos reguliariojo sezono pabaiga.

Prisimenant 2012-uosius...

2012-12-31
2012-ųjų metų
APŽVALGA

2012-uosius metus Šarūnas Jasikevičius su Atėnų "Panathinaikos" komanda pradėjo keturiomis pergalėmis iš eilės Graikijos čempionate. Pirmąjį pralaimėjimą patyrė mėnesio pabaigoje eurolygos Top 16 etapo rungtynėse namuose prieš Kazanės "Unics" krepšininkus.

Sausio 26 dieną Šarūnas ir Anna sulaukė šeimos pagausėjimo. Porai gimė berniukas kuriam išrinko Luko vardą.

"Panathinaikos" komanda eurolygos Top 16 etape iškovojusi 4 pergales tapo G grupės nugalėtoja ir užtikrintai žengė į ketvirtfinalį.

Kovo pradžioje Šarūnas Jasikevičius pradėjo demonstruoti vis geresnį savo žaidimą. Lietuvis buvo vienas iš pagrindinių pergalės kalvių Graikijos taurės finale prieš Pirėjaus "Olympiacos". Būtent jis buvo išrinktas naudingiausiu finalo žaidėju.

Po pergalės Graikijos taurės finale įžaidėjo iš Lietuvos laukė neeilinė Eurolygos ketvirtfinalio serija. Š.Jasikevičiui pirmą kartą jo karjeroje teko žaisti prieš Tel Avivo "Maccabi" komandą. 2003-2005 metais lietuvis su šia ekipa laimėjo visus įmanomus titulus ir neslėpė, kad žaisti prieš "Maccabi" bus psichologiškai sunku. Pirmose ketvirtfinalio serijos rungtynėse "Panathinaikos" savo aikštėje 93-73 nepaliko jokių vilčių svečiams iš Izraelio. Antroji dvikova Atėnuose tapo tikru nervų karu, tačiau šįkart pergalę iškovojo "Maccabi".

Šarūno Jasikevičiaus sugrįžimas į "Yad eliyahu" areną apkarto. Nors krepšininkas prieš rungtynes buvo pagerbtas už nuopelnus klubui, tačiau susirinkę sirgaliai buvusį dievaitį pasitiko švilpimu. Lietuvis visų rungtynių metu nerado savo žaidimo, o "Panathinaikos" pralaimėjo 62-65. Po šios pergalės Tel Avivo ekipa atsidūrė per žingsnį nuo Eurolygos finalo ketverto.

Vis dėlto Graikijos čempionai ketvirtose ketvirtfinalio serijos rungtynėse  Tel Avive iškovojo pergalę 78-69 ir išlygino serijos rezultatą 2:2. Lemiamas penktąsias rungtynes Atėnuose ir bilietą į Stambulą iškovojo "Panathinaikos". Paskutinėse dvejuose rungtynėse lietuvis iš viso pelnė 26 taškus ir buvo vienas svarbiausių pergalės faktorių.

Finalo ketvertas Stambule Šarūnui Jasikevičiui jau buvo penktasis jo karjeroje. Iki tol lietuvis buvo iškovojęs visas 8 pergales ir keturis sykius į viršų kėlė čempionų taurę. Trileris pusfinalyje prieš Maskvos CSKA komandą baigėsi pirmąją Š.Jasikevičiaus nesėkme eurolygos finalo ketvertuose. Lietuvis į rusų krepšį įmetė net 19 taškų, tačiau net ir tai neišgelbėjo "Panathinaikos" komandos. Po varžybų buvo daug kalbama apie teisėjų darbą ir netinkamus sprendimus rungtynių pabaigoje, kurie dalinai lėmė CSKA pergalę.

Kovoje dėl trečiosios vietos "Panathinaikos" susitiko su Barselonos "FC Barcelona Regal" krepšininkais. Nieko nelemenčiose rungtynėse Željko Obradovičius nusprendė patausoti Šarūną Jasikevičių artėjančioms Graikijos finalų kovoms ir neregistravo mačui su katalonais. Rungtynes graikai pralaimėjo 69-74.

Graikijos reguliariajame čempionate "Panathinaikos" užėmė antrąją vietą į priekį praleisdama tik "Olympiacos". Ketvirtfinalio seriją prieš Salonikų "Aris" Š.Jasikevičiaus komanda laimėjo 2:0, o pusfinalio prieš Rodo "Kolossos VAP" 3:1.

Finale kaip ir įprasta susitiko du stipriausi šalies klubai "Panathinaikos" ir "Olympiacos". Raudonieji užėmę pirmąją vietą reguliariajame sezone turėjo namų aikštelės pranašumą. Šioje finalo serijoje nebuvo išvengta incidentų. Žaliųjų autobusas pakeliui į pirmąsias finalo serijos rungtynes Pirėjuje buvo užpultas raudonųjų sirgalių. Incidento metu sužeidimų patyrė Stevenas Smithas ir Stratos Perperoglou.

Graikijos finalo serija vyko pagal labai paprastą scenarijų. Abi komandos laimėjo savo aikštėje žaistas rungtynes, o kadangi Pirėjus turėjo namų pranašumą, tai jie ir tapo naujaisiais čempionais.

2012-ųjų vasarą Atėnų "Panathinaikos" komandą paliko net tik daugiau nei dešimtmetį komandą treniravęs Ž.Obradovičius, tačiau ir pulkas kitų krepšininkų tarp jų ir Šarūnas Jasikevičius.

Sugrįžęs į tėvynę Š.Jasikevičius pradėjo pasirengimą Olimpinių žaidynių atrankos turnyrui Venesueloje. Karakase lietuviai jau pirmose rungtynėse smogė didelių ambicijų nestokojusiems šeimininkams. Pasipiktinę venesualiečiai tryško pikčiu ant lietuviu ir kaip įmanydami stengėsi pakenkti. Antrose rungtynėse Lietuva kiek netikėtai nusileido Nigerijai, tačiau šis pralaimėjimas nesutrukdė mūsų rinktinei žengti į antrąjį etapą.

Ketvirtfinalyje po dramatiškos kovos lietuviai dėka puikaus Šarūno Jasikevičiaus žaidimo rungtynių pabaigoje įveikė Puerto Riko rinktinę. Ši pergalė lietuvius dar labiau priartini prie pagrindinio tikslo. Pusfinalyje lietuviai be didesnių problemų susitvarkė su Dominikos Respublikos krepšininkais ir iškovojo kelialapį į Londono olimpines žaidynes.

Londone lietuviai grupės etapą pradėjo pralaimėjimu argentiniečiams, tačiau jau sekančiose rungtynėse atsirevanšavo Nigerijos krepšininkams už pralaimėjimą atrankos turnyre Venesueloje. Trečiose rungtynėse Lietuva stojo į kovą su Europos vicečempionais prancūzais. Lietuviai garbingai priešinosi, tačiau ketvirtajame kėlinyje atidavė iniciatyvą Tony Parkerio vedamai komandai.

Ketvirtose rungtynėse prieš JAV rinktinę mažai kas tikėjosi, kad lietuviai mes rimtą iššūkį amerikiečiams. Vis dėlto JAV krepšininkai rungtynių pabaigoje vos vos išnešė sveiką kailį 99-94. Grupės etapą mūsų šalies rinktinė baigė pergale prieš Tuniso krepšininkus ir užėmę 4-ąją vietą grupėje iškopė į ketvirtfinalį.

Ketvirtfinalyje Šarūno Jasikevičiaus kariauna susitiko su Davido Blatto vadovaujama Rusijos nacionaline rinktine. Lietuvos krepšinio rinktinė nuo nepriklausomybės atkūrimo visada įveikdavo ketvirtfinalio barjerą, tačiau ne šįkart. Lietuviai kapituliavosi prieš rusus 74-83 ir pasitraukė iš kovos dėl olimpinių medalių.

Po Londono olimpinių žaidynių Šarūnas Jasikevičius paskelbė apie karjeros pabaigą Lietuvos vyrų rinktinėje.

Vasarą Š.Jasikevičius paskelbė, kad po 9 metų pertraukos sugrįžta žaisti į Barseloną. Lietuvis sudarė 1 metų kontraktą su galimybe jį pratęsti dar metams.

Lietuvio sugrįžimas į Kataloniją kiek apkarto, nes jau pirmose oficialiose rungtynėse Barselona patyrė pralaimėjimą prieš Valjadolido krepšininkus. Tiesa lietuvis šioms rungtynės nebuvo registruotas. Vėliau Ispanijos čempionai vietiniame fronte ir toliau dalino taškus varžovams. Iš viso "FC Barcelona Regal" ekipa per sužaistą šio sezono laiką yra patyrusi net 7 pralaimėjimus.

Šarūno Jasikevičiaus ekipai kur kas sėkmingiau sekėsi eurolygos varžybose. Čia Barselona reguliariajame sezone iškovojo 9 pergales ir tapo grupės nugalėtoja. Katalonai pergalingai pradėjo ir Top 16 etapą.

0 comments:

Rašyti komentarą