NAUJIENOS/Svarbiausi įvykiai
SARUNAS13LT pasiekiamas Instagram tinkle: www.instagram.com/sarunas13lt
*Gruodžio 14 d. Šaras oficialiai tapo "Fenerbahce" komandos treneriu.
*Kovo 20 d. Į Stambulą atvyksta "Barca".
*Balandžio 12 d. Pirėjuje Eurolygos reguliariojo sezono pabaiga.

Š.Jasikevičiaus tėvas: „Šarūnas rinktinei atidavė visą širdį, bet ir vėl atsirado jį maišiusių su š...“

2011-09-23
Linas Jasikevičius per pastaruosius 14 metų, kai jo sūnus vilki Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės marškinėliais, užsiaugino storą odą. Nuo 1997-ųjų, kai Š.Jasikevičius debiutavo nacionalinėje šalies ekipoje, jis stengiasi nepraleisti svarbiausių sūnaus pasirodymų. 

Todėl ne vieną olimpiadą, pasaulio ir Europos čempionatą iš arti regėjęs kaunietis nenustebo po lietuviams ne itin sėkmingų pirmenybių namuose išgirdęs kritikos dozę rinktinei bei jos pagrindiniam įžaidėjui. Vis dėlto epitetai, kuriais buvo prausiami krepšininkai, jam paliko nemalonų kartėlį.

Net trijų Jasikevičių šeimos kartų atstovai Europos čempionato metu arenose ar netoli jų palaikė Lietuvos rinktinę. Vieni plojimais, kiti dar tik mintimis. Greta krepšininko tėvų Lino ir Ritos ne sykį įsitaisydavo jo širdies draugė Anna Douka, o žavingos graikės glėbyje už tėtį sirgo ir judviejų dukrytė.

Tačiau L.Jasikevičius neslepia, jog ne viskas, ką jis įsiminė apie krepšinio šventę, buvo taip idiliška. Pradėdamas pokalbį apie savo įspūdžius bei išgyvenimus Europos čempionate, jis pirmiausia prabyla apie, jo manymu, nepamatuotą kai kurių sirgalių, o ypač žiniasklaidos, reakciją. 

„Vienas FIBA Europe“ vadovų Naras Zanolinas, matęs čempionatą iš arti, gerai pasakė: pirmenybės buvo puikios, tai kodėl jūs, lietuviai, patys juodinate turnyrą? Tas pats buvo ir kalbant apie mūsų rinktinės pasirodymą. Dažniausiai būdavo taip: jei sužaidžia sėkmingai - vadina dievais, bet jei bent kiek nepasiseka ir dar pralaimi, sumala su š...“, - ironiškai kalbėjo L.Jasikevičius.

Užkliuvo neprofesionali kritika
Sportui neabejingam ir įvairaus lygio krepšinio varžybas daugiau nei du dešimtmečius lankančiam vyrui užkliuvo kategoriški žaidėjų bei visos ekipos vertinimai.

„Kritika, ypač iš specialistų lūpų, gali ir turi būti. Tačiau Lietuvoje jau tampa įprasta, kad rinktinę ar žaidėjus su žemėmis maišo kas tik nori. Kad ir žurnalistai, ką tik palikę mokyklos suolą. Man susidaro įspūdis, kad vertindami žaidėją jie net į statistikos protokolą nepažiūri. Arba nemoka jo skaityti“, - piktinosi L.Jasikevičius.

„Aš net su didele patirtimi nelaikau savęs specialistu, tačiau man akivaizdu, jog net kai kurie statistikos skaičiai neatspindi realios situacijos. Pavyzdžiui, Šarūnas buvo kaltinamas dėl didelio klaidų kiekio. Vienas dalykas, jo pozicijos krepšininkai, kuriantys žaidimą, visada klysta dažniau nei kiti. Bet svarbiausia, kad kritikai nesuvokia, jog 3 klaidos statistikos protokole visiškai nereiškia, kad tuos 3 kartus suklydo Šarūnas. Neretai jeigu įžaidėjas atidavė gerą perdavimą, bet aukštaūgis nesugraibė kamuolio, klaida įrašoma įžaidėjui“, - aiškino L.Jasikevičius.

Jo nuomone, rykštės Š.Jasikevičių nepagrįstai plakė ir po šeimininkams lemtinga tapusios ketvirtfinalio dvikovos su Makedonijos rinktine. 

„Kiek keiksmų išsakyta po to, kai Šarūnas rungtynių pabaigoje prarado kamuolį. Taip, jis suklydo, bet tai nebuvo techninis brokas ar tyčinis veiksmas. Tiesiog įvyko nelaimė. Sporte taip nutinka“, - kalbėjo jis.

Patarimai - ne spaudimas
Krepšininko tėvas nesutiko ir su teiginiu, jog Š.Jasikevičiaus autoritetas slėgė jaunesnius žaidėjus ir net trenerį Kęstutį Kemzūrą.

„Pirmiausia, normalu, kai vyresnis kažką pataria jaunesniems. Jo toks charakteris, jis visada lieka kovotojas. Buvo situacija, kai Šarūnas aprėkė, atrodo, Martyną Pocių. Žmonėms tai nepatiko, bet reikia žiūrėti, kaip viskas ten buvo. Lietuviai puolė trise prieš vieną varžovą. Svarbūs taškai - garantuoti. Martynas, užuot atidavęs kamuolį laisvam draugui, atakavo pats ir užsidirbo pražangą puolime. Sakykite, ar esate kada matę, kad Šaras tokioje situacijoje neatiduotų kamuolio komandos partneriui ir prasižengtų pats?“ - klausė pašnekovas. 

Jo manymu, treneris, išklausydamas vyresnių žaidėjų nuomonę, elgėsi išmintingai, nes kelios galvos visada geriau nei viena.

„Apskritai manau, kad Šarūnas pasirodė labai gerai. Jis buvo naudingas rinktinei, atidavė visą širdį. Ir tai daro vos ne nuo 17 metų. Bet žmonės greit pamiršta ir Sidnėjaus olimpiadą, ir kitas pergales. Ir dabar atsirado jį maišiusių su š....“, - žodžių į vatą nevyniojo pašnekovas.

Rungtynių dieną apie krepšinį - nė žodžio
L.Jasikevičius neslėpė Europos čempionato metu ir pats sudeginęs ne vieną nervų ląstelę. Tačiau su sūnumi kalbų apie krepšinį vengęs:

„Mes turime seną tradiciją - rungtynių išvakarėse ir jų dieną apie krepšinį nešnekame. Persimetame keletu žodžių apie bilietus ar dar kokias smulkmenas, bet apie žaidimą - nė žodžio. Juk žaidėjams apie rungtynes daug informacijos suteikia treneriai, o krepšinio naujienų Šarūnas ir pats internete pasižiūri.“

Užsiminė apie Londono olimpiadą
L.Jasikevičiaus nuomone, vertinant objektyviai, Europos čempionate Lietuvos rinktinė negalėjo pretenduoti į aukso ar sidabro medalius. 

„Visi lygina su pernykščiu pasaulio čempionatu Turkijoje. Neva, jeigu ten laimėjo medalį, tai ir čia turėjome. Bet reikia prisiminti, kad Turkijoje varžovai buvo silpnesni. Juk ispanai žaidė be Pau Gasolio, prancūzai - be Tony Parkerio, rusai - be Andrejaus Kirilenkos. O lietuviai tada turėjo du pagrindinės sudėties žaidėjus - Liną Kleizą ir Joną Mačiulį. Šiemet favoritai už mūsų komandą buvo aiškiai stipresni. Geriausiu atveju, galėjome kautis su rusais dėl bronzos. Nesakau, kad būtume laimėję, bet būtų buvęs didelis mūšis“, - svarstė jis.

5-oji vieta Lietuvos ekipai atvėrusi kelią į 2012 metų olimpinių žaidynių atranką, paliko vilčių ir Š.Jasikevičiui.
Nors kalbėta, jog Europos čempionatas Š.Jasikevičiui taps gulbės giesme rinktinėje, krepšininko tėvas dėl to nėra tikras:

„Prieš čempionatą Šarūnas užsiminė: „Gal man ir Londone reikėtų susikauti?“ Bet tai buvo prieš pirmenybes. Kokia jo nuomonė dabar, nežinau. Juolab, kad iki žaidynių dar daug laiko. Yra ir trenerių norai, ir traumų pavojus.“  

Pasiūlymų netrūksta, bet traukia į Graikiją
Po fiziškai ir emociškai išsunkusių žemyno pirmenybių Šaras gimtinėje neužtruko. Jis su šeima išvyko į Atėnus, kur turi apartamentus. Tuoj pat pasklido informacija, jog 35 metų lietuvis po sezono pertraukos grįš į Atėnų „Panathinaikos“ klubą. Tvirtinama, kad ilgamečiam „Panathinkaikos“ strategui Željko Obradovičiui puikiai pažįstamas įžaidėjas ekipoje pakeis serbą Milenko Tepičių.

„Kiek žinau, su graikais dar vyksta derybos. Atvirai sakant, jis dar anksčiau turėjo ne vieną pasiūlymą. Ir pinigai buvo kur kas didesni, bet sūnus nenori važiuoti į Rusiją. Netraukia jo ten“, - atviravo L.Jasikevičius.

šaltinis: lrytas.lt

0 comments:

Rašyti komentarą