NAUJIENOS/Svarbiausi įvykiai
SARUNAS13LT pasiekiamas Instagram tinkle: www.instagram.com/sarunas13lt
*Gruodžio 14 d. Šaras oficialiai tapo "Fenerbahce" komandos treneriu.
*Kovo 20 d. Į Stambulą atvyksta "Barca".
*Balandžio 12 d. Pirėjuje Eurolygos reguliariojo sezono pabaiga.

Pusfinalio varžovas - JAV

2010-09-11
Jau šiandien Lietuvos rinktinė stos į kovą prieš Jungtines Amerikos Valstijas dėl teisės kovoti finale dėl Pasaulio čempionų titulo. Lietuva pateko į pusfinalį nugalėdama ketvirtfinalyje Argentinos krepšininkus. Tuo tarpu JAV rinktinė turėjo šiek tiek vargo ketvirtfinalyje su Rusijos nacionaline rinktine. Tiek Lietuva, tiek JAV rinktinės šiame Pasaulio čempionate dar nepatyrė pralaimėjimo skonio, tad kuri bus pirmoji? tai sužinosime jau šiandien 19:00 val. Lietuvos laiku.

JAV rinktinės kelias iki pusfinalio buvo gana lengvas, tačiau buvo rungtynių kada teko demonstruoti ir savo geriausius sugebėjimus. Grupės varžybas amerikiečiai pradėjo lengvomis pergalėmis prieš Kroatijos ir Slovėnijos rinktines, tačiau rungtynėse su Brazilija teko žaisti iki paskutinių sekundžių ir pergalę iškovojo tik kukliu dviejų taškų skirtumu. Po to vėl sekė dvi lengvos pergalės prieš Irano ir Tuniso rinktines. Aštuntfinalyje amerikiečiai nesutiko jokio pasipriešinimo iš Angolos, tačiau ketvirtfinalyje teko pavargti žaidžiant prieš D.Blatto treniruojamus rusus.

Neabejotinas Jungtinių Amerikų Valstijos lyderis yra Kevinas Durantas. Jis vidutiniškai per rungtynes pelno po 19.9 taško ir tai yra penktas rezultatas šiame Pasaulio čempionate. Nemenką vaidmenį komandoje vaidina ir veteranas Chauncey Billupsas jis pelno po 11.6 taško ir atlieka po 3.3 rezultatyvaus perdavimo per vienerias rungtynes. Šiems dviems žaidėjams neblogai talkina ir Ericas Gordonas, bei Derrickas Roseas atitinkamai jie pelno po10.6 ir  8.1 taško. Amerikiečiai nepasižymi kažkokiais ypatingais deriniais ar žaidimo schemomis, tačiau naudojasi savo fiziniais duomenimis greičiu, šoklumu, jėga. Jiems taip pat dar sunku priprasti prie taisyklių, kurios netaikomos jų šalyje. Pasinaudojus protu su amerikiečiais galima ne tik žaisti kaip lygus su lygiais, tačiau juo ir įveikti, tai mums šiame čempionate jau įrodė Brazilijos rinktinė.

Lietuvos ir JAV rinktinės per krepšinio istoriją oficialiuose rungtynėse yra susitikusios septynis kartus. Du kartus pergalę šventė Lietuviai, o penkis kartus amerikiečiai. Pirmą  kartą šios ekipos susitiko 1992-ųjų metų Barselonos vasaros olimpinėse žaidynėse. Tada JAV "Svajonių komanda" pusfinalyje tiesiog nušlavė Lietuvius rezultatu 76-127. Mūsų rinktinė Barselonos olimpiadoje iškovojo bronzos medalius, o amerikiečiai auksą. Antrąjį kartą šios rinktinės susitiko 1996-ųjų metų Atlantos vasaros olimpinėse žaidynėse grupės varžybos, tačiau ir tada Lietuviai nepasipriešino amerikiečiams 82-104. Trečioji tarpusavio kova įvyko 1998-ųjų metų Pasaulio čempionate Graikijoje. Lietuviai grupės rungtynėse po labai atkaklios kovos rezultatu 84-82 įveikė JAV rinktinę. Tiesa amerikiečiai tada nebuvo stipriausios sudėties nes dėl boikoto į Pasaulio čempionatą neišvyko stipriausi krepšininkai.Šarūnas Jasikevičius šiose rungtynėse žaidė 14 minučių, pelnė 6 taškus ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus. Po dviejų metų Sidnėjaus olimpiadoje vėl susitiko šios ekipos. Trečiose grupės varžybose Lietuviai kaip reikalas privertė pasinervinti JAV rinktinę ir pralaimėjo tik devynių taškų skirtumu 76-85. Šarūnas Jasikevičius šiose rungtynėse žaidė 18 minučių, pelnė 9 taškus ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus. Toje pačioje 2000-ųjų olimpiadoje šios rinktinės dar kartą susitiko tik šį kart jau pusfinalyje, o rungtynės ko gero buvo pačios gražiausios visoje olimpiadoje. Lietuviai parodę charakterį priešinosi amerikiečiams iki galo ir tubūt dar kiekvienas pamena tą paskutinį Šarūno Jasikevičiaus metimą su finaline rungtynių sirena, dėja metimas buvo netikslus, tačiau, tai pakeitė krepšinio istoriją ir nuėmė nenugalimumo aurą iš JAV. Lietuviai pralaimėjo rezultatu 83-85. Šarūnui Jasikevičiui, tai buvo fantastiškos rungtynės jis pelnė 27 taškus ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus. Vėliau Lietuviai pasidabino bronzos medaliai, o amerikiečiai eiliniu auksu. Po ketverių metų Atėnų olimpinėse žaidynėse grupės varžybos vėl suvedė šias rinktines. Atrodo, kad tai buvo tarsi tęsinys Sidnėjaus olimpiados pusfinalio. Lietuviai nė per žingsnį nenusileido varžovams, o Šarūnas Jasikevičius ir toliau daužė amerikiečius  tiksliais metimas. Visi ko gero pamena ir Šaro šou rungtynių pabaigoje, kai jis galutinai sudorojo JAV rinktinę ir Lietuviai šventė istorinę pergalę rezultatu 94-90. Šarūnas Jasikevičius tada pelnė 28 taškus ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus. Tiesa šios ekipos vėl susitiko toje pačioje olimpiadoje kovoje dėl bronzos medalių, tačiau, tada Lietuviai palūžo ir liko be  medalių, o rungtynes pralaimėjo  96-104. Šarūnas Jasikevičius pelnė 17 taškų ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Atrodo, kad nesuvestų sąskaitų su JAV rinktine turi Lietuviai, tad šiandien puikus šansas jas suvesti. Palinkėkime Lietuviams sėkmės kovoje prieš Jungtines Amerikos Valstijas.

0 comments:

Rašyti komentarą